Protokoll från Tonarg-möte 141010
Närvarande: Ann-Christine Nilsson, Annika Taube, Katarina Johansson, Ingela Permats, Janna Gustafsson, Gabriella Falk, Karin Bondestam, Maria Holm, Malin Cullberg, Ann-Sofi Almkvist, Pia Jonasson, Catharina Lundgren-Idh, Lena Moegelin, Maria Lundekvarn, Anne-Maj Engström, Göran Källqvist, Agneta Ahlbäck, Helena Blom, Lena Marions, Pia Kruse
1. Mötet öppnas Ordförande Lena Marions, Sekreterare Pia Kruse vikarierar för Anna Palm som inte kunde delta
2. Genomgång föregående protokoll.
3. Preventivmedelsubventionen: Angående preventivmedels subventionen till unga och att få ett nationellt enhetligt system går trögt. Inte så mycket nytt nu men vi får se vad som händer under hösten. Prio 1 är att få in ett peroralt gestagen i subventionen = mellanpiller" (nytt vedertaget begrepp i enlighet med Läkemedelsverkets senaste rekommendationer, beskriver tydligt skillnaden mot "minipiller".
Förslag från SKL är alltså att alla preventivmedel i högkostnadsskyddet ska kosta 100 kronor/ år. Man börjar nu dock förstå behovet av metoder med olika sidoeffekter, hormonnivåer och administrationssätt enl. Lena Marions som deltagit i möte med TLV och SKL.
Jaydess hormonspiral är nu inne i ungdomssubventionen i bl.a SLL. Behovet av den diskuterades, många är känsliga för hormoner och då kan det vara lämpligare än t.ex Mirena men ur blödningssynpunkt och användartid är ju Mirena överlägsen.
P-piller generika har kommit för många preparat vilket bör uppmärksammas då det kan betyda mycket ekonomiskt för patienterna.
Apoteket på nätet (Apotea) är billigast men då måste man ha e-legitimation vilket det är få av våra yngsta ungdomar som har.
Qlaira ingår inte i ungdomsrabatten men i högkostnadsskyddet vid blödningsrubbningar. Förskrivs av läkare.
Mötet enades om att kampen för mer rättvist system för ungas preventivmedelssubvention bör fortsätta. Tonarg har skrivit insändare och debattartiklar i många lokaltidningar i landet
En ny sammanställning som skrivs av alla MÖLar om hur det ser ut i landet, Den bör gå ut under våren brett i landet för att visa hur orättvist det ser ut idag, trots SKLs ansträngningar.
4.Diskussion och planering för Tonarg-kurs. Det finns ett stort behov av att rekrytera och intressera gynekologer för att arbeta på ungdomsmottagningar. Därför borde vi ha en kurs som riktar sig till gynekologer och ska vara en medicinsk kurs som ska utgå ifrån argrapporten som vi skrivit. Lena Moegelin är sammankallande i en grupp som ska ta fram ett förslag på kursinnehåll. Våren 2016 planerar vi att den ska starta.
Gruppen är: Lena Moegelin, Lena Marions, Anne-Maj Engström, Pia Kruse, Anna Palm.
5.Övriga frågor: Det finns ingen evidens för att ta prov för mykoplasma innan spiralinsättning. Enbart vid symtom.
Venereologer behandlar fastpartner innan provsvar. Detta kan diskuteras då vi har en oroande resistensutveckling avseende Mycoplasma Genitalium och azitromycinbehandling.
Konsensus om mykoplasma behandling och provtagning behövs. Malin Cullberg ska ta upp det för diskussion på möte med venereologer hon tycker det vore bra om gynekologen kommer med till mötet.
6. SRHI strategin diskuterades. Känns lite tandlös. Allt ska bli bättre men hur? Bättre kvalitets uppföljning på UM och minimikrav för bemanning viktigt. Vem gör det? IVO inspektionen för vård och omsorg borde kunna stå för den kvalitetsuppföljningen. Unga och unga vuxna ska prioriteras. Vad kan Tonarg göra, subventionen med nationell rättvisa och kvalitets uppföljning av UM enades vi om är viktigast. FSUM skulle kunna rapportera om hur det ser ut med bemanningen på UM i hela landet i medlemsbladet. Ekonomi finns ej med i strategin!
Lena Marions föreslog att maila Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, tills nyligen landchef för UN Women i Bolivia och tidigare generalsekreterare RFSU, för att diskutera kvalitetsarbete.
7. Pia Kruse informerar om studentvald kurs i ungdomsmedicin för läkarstudenter på KI termin 11 kommer att starta på Södersjukhuset, ett samarbete mellan barn-och ungdomskliniken Sachska och kvinnokliniken SÖS.
En randomiserad studie ska starta på ungdomsenheten sös för medicinska hemaborter för tonåringar.
Tonarg har numera en representant i den europeiska ungdomsmedicinska sommarskolan i Lousanne, Pia Kruse har blivit rekryterad. EuTEACH - European training in effective adolescent care and health dit kan alla söka för att lära sig mer om ungdomsmedicin. Titta gärna på sidan www.euteach.com.
Nästa möte 2015-03-13 samma tid och plats. Gemensamt bord i matsalen ska bokas så vi kan sitta tillsammans. Pia Kruse fixar det.
Dagens boktips: Ungdomars hälsa Kristina Berg-Kelly studentlitteratur 2014.
Vid datorn Pia Kruse och Lena Marions