Sök
2011-10-28

Protokoll TON-ARG möte 111028

Närvarande:Marta hansson-Bocangel, Göran Källqvist, Ingela Permats, Anna Kransengren, Susanne Högberg, Ann-Christine Nilsson, Katarina Johansson, Lovisa Bergman, Maria Krång Lundekvarn, Gabriella Falk, Pia Jonason, Agneta Ahlbäck, Måns Palmstierna, Birgitta Örjes Svensson, Inga-Lill Olsson, Catharina Lundgren Idh, Ulla Sommar, Christina Bergmark, Karina Bishop Bondestam, Mari svanberg Risberg, Pia Jakobsson Kruse, Lena Marions, Anna Palm

1. Mötet förklaras öppnat.

2. Dagordningen godkänns

3.. Genomgång av föregående protokoll

4. Nya medlemmar:Karin Olin och Christina Skog, båda barnmorskor, har ansökt om medlemskap och antas som nya medlemmar i TONARG.

5. Preventivmedelssubvention till unga:Som bekant ser preventivmedelssubventionen till unga väldigt olika ut runt om i landet. Vissa landsting har en väldigt generös subvention och enstaka landsting har ingen subvention alls. Från SKL kommer tongångar om att man önskar att endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen ska ingå i subventionerna. Detta bland annat för att få läkemedelsföretagen till förhandlingsbordet (med väldigt generösa subventioner så klarar sig läkemedelsföretagen idag bra utan att ingå i den allmänna läkemedelsförmånen). Samtidigt har läkemedelsbolagen riktat kritik mot att man från TLVs sida framförallt går på pearl-index vid värdering av nya preparat och då är det givetvis svårt att få med ett nytt preparat. Hänsyn till biverkningsprofil, compliance och administrationsväg borde tas i högre utsträckning. Med avregleringen av apoteksmarknaden har det dessutom blivit en ännu större spridning i prissättning. Det är svårt att hitta/göra bra studier om preventivmedelssubventionernas effekt på abortfrekvensen men det finns en del, bla en studie av Hans Grönkvist vid Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Forskning som visar positiva effekter av preventivmedelssubvention till unga.

6.På mötet beslutas att Karin Bishop Bondestam och Måns Palmstierna ska skriva en debattartikel fför TON-ARG till Dagens Medicin för att belysa ämnets angelägenhet och komplexitet.

7.Ökning av Gonorré:Gonorré har ökat under 2011 jämfört med 2010 och ökningen har skett framförallt under sommarmånaderna och i Stockholm. (431 fall hittills i år att jämföra med ca 200 fall för två år sedan.) Det är mycket viktigt att fråga om sexuella kontakter och sexuell praktik så att man provtar rätt personer och från rätt lokaler. Det är dessutom en stor resistensutveckling av Gonorré och behandling bör ges av läkare på Hud-och könklinik.

8. Nya metoder med PCR finns och är mycket känsliga. De kan tas från samma urinprov som man tar Klamydia. Priset för provtagning varierar mycket beroende på lab och upphandling.

9. Måns Palmstierna redogör för ett fall i Skåne där en pojke på 15 år och tre månader blev dömd för sexuellt utnyttjande av barn då han haft sex med en flicka som var 13 år och 10 månader.Det var frivilligt sex som båda var med på. Flickans mamma anmälde. Pojken blev friad i tingsrätten men fälld i hovrätten. I och med den här domen kan man säga att ansvarsfrihetsregeln har skärpts, den juridiska bedömningen var att man inte kan fatta ett välgrundat beslut när man är under 14 år. Flera jurister har gjort bedömningen är att detta inte förändrar vårt arbetssätt på ungdomsmottagningen men att vi bör informera ungdomar om lagstiftningen och hur lagen ser på att man har sex med någon under 15 år. Vi är fortfarande bara skyldiga att anmäla till socialtjänsten när man misstänker att ett barn far illa (vilket för övrigt gäller till 18 års ålder).

10. Övriga frågor:1. Marta Hansson Bocangel informerar om att det skapats ett nätverk för de med någon form av samordningsuppdrag inom ungdomsmottagningar. 2. NCK (Nationellt centrum för Kvinnofrid) har kommit ut med flera bra skrifter som finns tillgängliga på deras hemsida nck.uu.se, bland annat "Att möta personer som söker för oro kring oskuld och heder", "Kvinnlig könsstympning/omskärelse i Sverige - en kunskapsöversikt" och "Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen". Birgitta Örjes Svensson och Inga-Lill Olsson berättar kort att de se ut att ha bra utfall i sin studie av arbete med kvinnor med samlagssmärta men resultaten är ännu så länge preliminära varför de kommer presentera dem på ett TON-ARG möte längre fram.

11. Nästa möte kommer att vara 120316och då kommer Marlene Makenzius som arbetar på Folkhälso institutet och pratar om FHIs uppdrag, rapporter, myndighetssamverkan och egen forskning.

12. Mötet avslutas.