Sök
2013-01-21

Protokoll Tonarg-Endometrios- tvärargmöte 121026

Närvarande från Tonarg: Lena Marions, Mari Svanberg-Risberg, Agneta Ahlbäck, Ingela Permats, Pia Collberg, Helena Blom, Susanne Ehn, Pia Jakobsson Kruse, Gunnel Törnstrand, Catharina Lundgren Idh, Irina Gullstrand, Maria holm, Gabriella Falk, Susanne Högblad, Susanne Abelin, Karin bondestam, Göran Källqvist, Marta hansson Bocangel,Marianne Wiksten-Almströmer, Pia Jonason, Anna Palm

Närvarande från Endometriosarg: Christina Bruse, Rama Saha, Anna-Sofia Melin, Lollo Makdessi, Margita Gustafsson, Annika Valentin, Constantinos Michos

 

  1. Tvärargmöte med Endometriosarg och Tonarg förklaras öppnat

  2. Allmänt samtal kring hur vi ska ta hand om unga kvinnor med dysmenorré på ungdomsmottagningen. Man brukar säga att 20-25% av alla kvinnor har svår dysmenorré. Hur många av dessa som har endometrios är okänt. Det finns en ärftlig komponent och endometrios är också vanligare i vissa länder (i Irak, Iran, Japan, Kina och Kambodja pratar man om en incidens på 20 %). De flesta med dysmenorré blir bra på p-piller och/eller paracetamol-NSAID och det är egentligen bara de med terapisvikt som behöver remitteras vidare. På Endometriosargs hemsida finns en lista på endometriosintresserade läkare runt om i landet. Diagnostiska skopier ska undvikas, om man ska operera bör det vara kirurgiskt indicerat. Vid kirurgi idag är det att ta bort (excidera) all synlig endometrios som är målet, att bränna på endometriosförändringar är ute.
    Målet med behandling för endometriospatienter är att de ska bli blödningsfria (och inte ha ägglossning). P-pillerkartor äts med fördel ihop. Cerazette och p-stav går också bra men ger ibland blödningstrassel. Mirena spiral är också bra (ofta i kombination med p-piller). Endometriospatienter får ofta mycket ont i samband med spiralinsättning, ffa de som upplever mycket peristaltiska smärtor. De kan med fördel medicinera med NSAID och paracetamol i maxdos som premedicinering och i två veckor efter insättning av spiral.
    Visanne är ett gestagen som visat bra effekt på endometrios, är tyvärr ganska dyrt och ingår inte i högkostnadsskyddet.(Står inte i FASS att det fungerar som preventivmedel men gör i praktiken det.) P-pillret Qlaira innehåller också det här gestagenet och en del patienter som får gestagena biverkningar på Visanne kan ibland acceptera Qlaira. Om man anger dysmenorré och/eller riklig mens på receptet så ingår Qlaira i högkostnadsskyddet. Om man ska äta ihop kartor med Qlaria så ska man äta de ljusrosa och de ljusgula tabletterna kontinuerligt. Om genombrottsblödning kan man göra uppehåll i tre dagar och sedan börja igen.

    Många endometriospatienter är oroliga för att de ska ha svårt att bli gravida. Undersökningar visar att 77 % av alla endometriospatienter får så många barn de vill (26 % av dessa har dock behövt någon form av behandling för att bli gravida). Detta ska jämföras med att 85 % av kvinnor utan endometrios väljer att få barn.

    Summa sumarum är det viktigaste att vi på ungdomsmottagningen behandlar unga kvinnors dysmenorré och får man bra effekt på insatt behandling så är inte det viktiga att driva diagnosen vidare.

  3. Marlene Makenzius föreläser om Folkhälsoinstitutets målområde 8: "Sexualitet och reproduktiv hälsa" samt om studier från sin egen avhandling "Unintended Pregnancy, Abortion and Prevention: Women and Men´s Experiences and Needs" se bifogade filer.

  4. Lunch

  1. Mötet fortsätter som enbart Tonargmöte

  1. Föregående protokoll gås igenom

  1. Nya medlemmar hälsas välkomna

  1. Preventivmedelssubvention: Lena Marions informerar om kommande preventivmedelshearing med representanter 121211. Pia Collberg redogör för telefonmöte som hållits i frågan med bla med SKLs B Classon.

  2. Ett första utkast av ARG-rapporten är inskickat till Argus Matts Olovsson i somras men vi har ännu inte hört något. Lena Marions ska maila honom och höra hur det går.

  3. Övriga frågor: Rapport har inkommit av uppmärksam jordnötsallergisk patient att att Acitromycin Mylan kan innehålla spår av jordnötsolja enligt bipacksedeln.

  4. Nästa möte bestäms till fredag 130315. Lokal är ännu inte klart.

  5. Mötet avslutas